Na een stevige lunch of voedzaam avondeten wil je weer vol energie knallen. Maar vaak is het tegendeel waar en komt de afterlunch- of afterdinnerdip keihard binnen. Je voelt je moe en futloos. Na niet al te lange tijd heb je alweer behoefte om iets te snacken, vanuit het idee dat je je dan weer fit zult voelen. De oorzaak: door jouw voeding schommelt je bloedsuikerspiegel continu. Daar kun je wat aan doen.
Zo werkt jouw bloedsuikerspiegel
First things first: wat is precies jouw bloedsuikerspiegel? De waarde daarvan laat het suikergehalte in je lichaam zien. Dat is niet hetzelfde als de hoeveelheid suiker die je inneemt, maar heeft te maken met koolhydraten. Het zit zo: je lichaam zet koolhydraten om in glucose, die in je bloed komt – bloedsuiker dus. In principe krijg je daar energie van; dat is goed, mits je bloedsuikerspiegel goed op peil blijft.
Die bekende afterdinnerdips en cravings zijn een direct gevolg van een schommelende bloedsuikerspiegel. Die kun je niet volledig voorkomen, maar je kunt de pieken en dalen wel verkleinen. Een koolhydraatarm dieet helpt daarbij. Koolhydraten zoals pasta, brood en noedels worden supersnel opgenomen, met als gevolg een grote piek en een zeker zo grote dip. Die dip is precies wat jou het futloze gevoel geeft.
Hollandse pot
Onze Nederlandse eetgewoontes houden de schommelingen in je bloedsuikerspiegel flink in stand. ’s Ochtends muesli met fruit, als tussendoortje een banaan, voor de lunch een boterham met kaas en ’s avonds aardappelen, vlees en groente. Hoeveel snelle koolhydraten tel jij? Geen wonder dat je continu van piek naar dip gaat en tussen de maaltijden door steeds snakt naar iets lekkers.
Meer energie, minder cravings
De afterlunch- of afterdinnerdip voorkomen is een kwestie van anders eten. Koolhydraatarm dus. Als je nauwelijks koolhydraten eet of wel de langzame koolhydraten die in groente zitten, dan blijft de dip uit. Nog beter: je krijgt geen cravings. Die komen namelijk van de dip in je bloedsuikerspiegel: je krijgt behoefte aan koolhydraten om weer een piek te krijgen. Dus je gaat snacken. Eet je koolhydraatarm, dan heb je minder hongergevoel, blijft je energie op peil én val je af. Drie keer winst dus.