Skip to main content

Waarom is afvallen moeilijker na je 40e?

By 11 september 2023Algemeen

Waarom is afvallen moeilijker na je 40e?

Naarmate je ouder wordt, lijkt het wel alsof afvallen steeds moeilijker wordt. Die extra kilo’s lijken zich sneller op te stapelen en zijn lastiger kwijt te raken dan ooit tevoren. Maar waarom is dat eigenlijk zo?

De reden waarom jij sneller aankomt naarmate je ouder wordt

Wanneer je ouder wordt, kan je rustmetabolisme (ruststofwisseling) afnemen. Dit betekent dat je in ‘rust stand’, bijvoorbeeld wanneer je slaapt, minder calorieën verbrandt, wat kan leiden tot gewichtstoename, zelfs als je dezelfde eetgewoonten behoudt. Ook gaat het ouder worden vaak gepaard met verlies van spiermassa. Spieren verbranden meer calorieën dan vetweefsel, dus minder spiermassa kan je stofwisseling verder vertragen. Hormonale veranderingen kunnen ook het lichaamsgewicht beïnvloeden bijvoorbeeld de pré overgang.

Gewichtstoename kan meerdere gezondheidsproblemen met zich meebrengen, waaronder een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, gewrichtspijn en het kan ook negatieve effecten hebben op je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Dit willen we natuurlijk het allerliefste voorkomen! Maar hoe pak je dat nou het beste aan?

Wat kun je heel makkelijk zelf doen?

Iets waar veel mensen nog niet bekend mee zijn is dat uitdroging verward kan worden met het gevoel van honger. Drink daarom minimaal 2 liter water per dag om dit te voorkomen. Nog een tip voor als je lekkere trek hebt: drink een groot glas water en wacht even af of je een kwartier later nog steeds zoveel zin hebt in dat stukje chocola.

Eiwitten zijn de key

Vanaf een bepaalde leeftijd nemen je spiermassa, botmassa en kracht langzaam af. Daarom is het na een bepaalde leeftijd extra belangrijk om zo veel mogelijk spiermassa te behouden en op te bouwen. Zowel cardio als krachttraining in je routine kan helpen bij het verbranden van calorieën en het behoud van spieren. Hierbij is het heel belangrijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor je spieren, botten en andere weefsels. Het eten van genoeg eiwitten is belangrijk voor ons allemaal, maar nog meer voor vouwen die de 40 passeren.

Voorbeelden van producten waar veel eiwitten in zitten zijn:

  • Ei
  • Vis
  • Vlees
  • Zuivel
  • Noten
  • Kaas
  • Peulvruchten
  • Groenten
  • Alle producten van Diet Revolution

Door voldoende eiwitten in je voeding op te nemen, kun je helpen dit proces van spierverlies te vertragen en je stofwisseling te ondersteunen.

Weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Help mij met afvallen

Chat openen
1
Hoi! stuur me een berichtje als je vragen hebt :)

Vriendelijke groet,
Bo Notten
Diëtiste @ Diet Revolution