Skip to main content

Afvallen tijdens de overgang? Het kan!

By 9 oktober 2023Algemeen

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van vrouwen, waarin het lichaam veranderingen ondergaat als gevolg van hormonale schommelingen. Gewichtstoename is een veelvoorkomende zorg voor vrouwen in de overgang. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam tijdens de overgang én “hoe kun je op gezonde manier tóch afvallen?”

Wat gebeurt er tijdens de overgang met je lichaam?

In de periode dat een vrouw vruchtbaar is, laten de eierstokken iedere maand een eicel los. Op een gegeven moment raken deze eicellen op, dit gebeurt meestal tussen de leeftijd van 40 en 60. De gemiddelde leeftijd dat een vrouw in de overgang komt is 51. Doordat er geen eicellen meer worden losgelaten, gaat het lichaam minder van het hormoon oestrogeen aanmaken, ook wel het vrouwelijke hormoon. Hierdoor word je tijdens de overgang minder vaak of juist vaker ongesteld en kun je opvliegers ervaren.

Waarom is afvallen moeilijker tijdens de overgang?

Nu we weten wat er in het lichaam gebeurt tijdens de overgang, is het makkelijker om te begrijpen waarom afvallen ineens een stuk moeilijker wordt.

Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen af. Oestrogeen speelt een rol bij het beheren van de stofwisseling. Bij minder aanmaak van oestrogeen, neemt dus ook de stofwisseling af. Dit betekent dat je lichaam minder calorieën verband, en afvallen daarom ook een stuk moeilijker wordt.

Tips om toch af te vallen tijdens de overgang

  • Kies voor een uitgebalanceerd dieet

Producten zoals soja, zaden, noten en peulvruchten bevatten plantaardige oestrogeen. Deze stoffen kunnen de werking van oestrogeen nabootsen wanneer er een oestrogeentekort is in het lichaam. Dit is dus ideaal om klachten tijdens de overgang iets te verminderen.

Ook is het belangrijk om je bewust te zijn van je suikerinname, te veel suikers kunnen zorgen voor een hormonale disbalans wat gewichtstoename kan veroorzaken.

Daarnaast is het essentieel om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen, deze zitten vooral in vette vis en plantaardige oliën.

  • Beweeg regelmatig

Regelmatige lichaamsbeweging kan je stofwisseling stimuleren en helpen bij het verbranden van calorieën. Kies activiteiten die jij echt leuk vindt, zodat je het ook blijft volhouden. Ga bijvoorbeeld elke ochtend een stukje wandelen, of ga juist zwemmen of naar de sportschool.

  • Verminder stress

Stress kan bijdragen aan gewichtstoename doordat het de afgifte van het hormoon cortisol stimuleert. Hierdoor kan de eetlust toenemen, wat de voedingskeuzes kan beïnvloeden, en op lange termijn kan het zelfs invloed hebben op de vetopslag in het lichaam. Neem elke dag even de tijd voor jezelf om te ontspannen. Doe dit door bijvoorbeeld te lezen, bewegen, een warm bad te nemen of door ontspanningsoefeningen te doen.

Slaap voldoende

Zorg voor voldoende slaap, zo’n 7 tot 9 uur per nacht. Slechte slaapgewoonten kunnen de hormonen die de eetlust en verzadiging beïnvloeden verstoren, wat kan leiden tot gewichtstoename. Vermijd zoveel mogelijk cafeïne houdende dranken, dit kan een slechte nachtrust veroorzaken en nachtelijk zweten stimuleren.

Wil jij weer lekker in je vel zitten en controle hebben over jouw lichaam, humeur en leefstijl? En of wil jij op een gezonde manier afvallen tijdens de overgang? Wacht niet langer en start met het Keto-Plan.  Dé Kickstart die jij nodig hebt!

Chat openen
1
Hoi! stuur me een berichtje als je vragen hebt :)

Vriendelijke groet,
Bo Notten
Diëtiste @ Diet Revolution