Skip to main content

Algenolie vs visolie: wat is het verschil?

By 21 november 2023Algemeen

Het is misschien niet iets waar je vaak over nadenkt, maar wat wel super belangrijk is voor je gezondheid: omega-3 vetzuren. Tijdens het keto plan en het boost programma stimuleren wij onze klanten om minimaal 1 keer per week (vette) vis eten. Maar waar is het nou precies goed voor? Ook gaan we wat dieper in op omega 3 supplementen in de vorm van algenolie en visolie. Wat zijn precies de verschillen en wat is de beste keuze voor jou?

Wat is Omega 3?

Omega 3 vetzuren zijn essentiële vetzuren. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Als je 1 keer per week vis eet, krijg je voldoende visvetzuren binnen. Kies bij voorkeur vette vis, zoals haring of zalm. Het lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken en  daarom moet je ze binnen krijgen via je voeding. Voldoende inname verlaagd de kans op hart- en vaatziekten, zorgt voor een goede hersenfunctie en kan bijdragen aan een gezonde huid. Behalve vis kun je ook supplementen gebruiken. Er zijn verschillende soorten omega 3 supplementen beschikbaar, waaronder visolie, algenolie en lijnzaadolie.

Algenolie

Algenolie wordt gewonnen uit algen, de oorspronkelijke bron van omega-3 vetzuren. Het is een plantaardig alternatief voor visolie. Daarom is het dus ook ideaal voor mensen die vegetarisch of veganistisch zijn. Deze olie bevat voornamelijk de omega-3 vetzuur DHA (docosahexaeenzuur).  Essentieel voor de ontwikkeling en functie van de hersenen en het hart.

Een van de voordelen van algenolie is dat het geen verontreinigingen bevat die soms in vis kunnen voorkomen, zoals zware metalen en microplastics. Dit komt doordat algenolie wordt geproduceerd uit algen die op het land worden gekweekt. Dit maakt het een veilige keuze.

Visolie

Visolie is afkomstig van vette vissoorten zoals zalm, makreel en tonijn. Het bevat zowel DHA als EPA (eicosapentaeenzuur), allebei hele belangrijke omega-3 vetzuren. EPA staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, terwijl DHA-voordelen biedt voor de hersenen en het zenuwstelsel.

Er zijn helaas wel een aantal problemen die de consumptie van visolie met zich meebrengen. Als allereerst, overbevissing. Doordat er zoveel vis uit de zee wordt gehaald is dit erg slecht voor het milieu en belanden er heel veel vissen onbedoeld in het visnet. Ook vindt er veel vervuiling plaats met stoffen zoals plastic en zware metalen.

Visolie is ondanks deze nadelen al lange tijd een populaire keuze voor het aanvullen van omega-3 vetzuren. Het is beschikbaar in verschillende vormen, waaronder in capsules en vloeibare vormen.

Wat is de beste keuze?

Wat is de beste keuze voor jou? Dat hangt af van verschillende factoren zoals je dieetvoorkeuren, je gezondheidsbehoeften en hoe duurzaam je bent. Als je vegetarisch of veganistisch bent, is algenolie een goede keuze. Deze worden namelijk rechtstreeks uit algen wordt gewonnen. Het heeft daarom een lagere milieubelasting dan visolie. Ben jij net als wij voorstander van duurzaamheid? Kies dan voor algenolie.

Chat openen
1
Hoi! stuur me een berichtje als je vragen hebt :)

Vriendelijke groet,
Bo Notten
Diëtiste @ Diet Revolution