TADAA! mijn eerste ZELFgemaakte zuurdesemBROOD!
Vooraf: Waarom ik zelf aan de slag ging met het maken van mijn eigen zuurdesembrood.
Hier bij ons thuis wordt er veel brood gegeten. Als ontbijt en lunch sowieso, maar ook vaak als tussendoortje. Er gaat minimaal 1 heel brood per dag erdoorheen. We kiezen altijd voor een vezelrijk brood; volkoren, spelt, rogge of zuurdesem. De meeste broden kopen we in de supermarkt, omdat we daar dan toch moeten zijn voor andere boodschappen.
Nu zitten er in het brood van de supermarkt vaak meer ingrediënten in dan nodig. Soms worden vóór het kneden van het deeg broodverbetermiddelen toegevoegd. Deze verbetermiddelen zorgen ervoor dat het brood langer vers blijft of dat het luchtiger en malser wordt. Ze kunnen ook het bakproces verbeteren of versnellen. Voorbeelden van broodverbetermiddelen zijn melkproducten, vetten, suikers, emulgatoren, enzymen, gluten, eibestanddelen, sojameel en meelverbetermiddelen.
Sommige broodverbetermiddelen hebben een E-nummer, bijvoorbeeld emulgatoren en sommige meelverbetermiddelen, zoals ascorbinezuur (E300 = vitamine C). Omdat de namen van deze stoffen meestal ingewikkeld zijn worden ze, in plaats van met hun naam, vaak als E-nummer op de verpakking vermeld, in combinatie met hun functie. Bijvoorbeeld ‘emulgator E322’.
Net als waarschijnlijk meerdere van jullie, zie ik de laatste tijd wat vaker via social media dat er mensen thuis zelf hun brood aan het bakken zijn. Toen een vriendin van mij er aan begon en vertelde hoe makkelijk én lekker het was, wilde ik het ook gaan proberen!
Voordat je start, moet je weten dat je de komende 8 dagen iedere dag er ongeveer 5 a 10 minuten mee bezig bent. Plan dan ook iedere dag op dezelfde tijd een moment dat je aan je desemstarter werkt.
Wat heb je nodig?
Voor de desemstarter:
- (biologische) roggemeel
- (biologische) tarwebloem
- (biologische) speltmeell
- (fijn) zout
- lauw water
Voor 1 brood heb je nodig:
- 160 g actieve desem (zie bij bereidingswijze)
- 230 g lauwwarm water
- 200 g (biologische) tarwebloem
- 200 g (biologische) speltbloem
- 6 g zout
Extra smaakmakers:
Voor extra smaak kun je toevoegen venkelzaad, anijszaad, karwijzaad, sesamzaad, pompoenpitten, chiazaad, dillezaad, rozemarijn, tijm, salie, (geroosterde) knoflook, noten, gedroogd fruit, kaas, olijven, zongedroogde tomaten etc. Wat jij lekker vindt! Maar als het je eerste keer is, zou ik gewoon even neutraal beginnen.
Materiaal
- Glazen potje / plastic bakje met deksel, ik kocht deze bij de Action
- Mengkom
- Bakpapier
- Deegspatel
- Theedoek (vochtig maken)
- Rijsmandje (doornsee 21 cm) gekocht via BOL.com
- Gietijzeren braadpan met deksel
- Keukenweegschaal
Bereidingswijze
Desemstarter maken:
Wat je nu gaat maken is je desemstarter. Ook wel het ‘gist’ genoemd wat ervoor zorgt dat je brood gaat rijzen straks.
Dag 1
50 gram lauw water, 50 gram biologisch roggemeel. Dit samen mengen (niet langer dan nodig is) in een schone glazen pot of plastic. Geen metaal gebruiken. Afdekken en bij kamertemperatuur wegzetten.
Dag 2
De helft van het mengsel wegdoen en dan toevoegen 50 gram lauw water, 50 gram biologisch roggemeel. Mengen (niet langer dan nodig is) in een schone glazen pot of plastic. Geen metaal gebruiken. Afdekken en bij kamertemperatuur (niet kouder) wegzetten.
Dag 3 t/m 7
De helft van het mengsel wegdoen en dan toevoegen 100 gram lauw water, 100 gram biologisch roggemeel. Goed mengen, deksel erop en op kamertemperatuur laten staan.
Herhaal dit iedere dag. Als het goed is heb je op dag 7 een fris licht alcoholisch zuur ruikend desem (starter) dat heel bobbelig/ luchtig is en nadat je het hebt laten staan in 1 dag min of meer in volume is verdubbeld. Het is nu klaar om er brood mee te bakken.
Het brood bakken
Gebruik een mengkom. Schep 160 gram van je (desem) starter, 230 ml lauw warm water, 200 g speltmeel, 200 gram tarwemeel en 6 gram zout en meng en kneed daarna alles door elkaar tot een deegbol. Deze deegbol doe je in het rijsmandje die je vantevoren een beetje hebt bedekt met tarwemeel, zodat het deeg er niet aan plakt. Laat de deegbol 3 a 4uur staan op kamertemperatuur. De deegbol is dan een stuk groter.
LET OP: wat er over is van je desem starter, vul je weer aan met 100 gram lauw water, 100 gram biologisch roggemeel en zet je de volgende dag in de koelkast. Zo kun je je starter bewaren en later weer opnieuw gebruiken.
Verwarm de oven voor op 250 graden. Doe de pan met deksel er 20 a 30 minuten in zodat deze goed heet is.
Leg de deegbol op een bakpapier waar wat meel opzet (niet plakken) en leg het deeg met het bakpapier in de pan, sluit de pan direct af met het deksel en zet deze terug in de oven.
Bak het brood 20 minuten, haal de pan met het deeg uit de oven en verwijder het deksel en bak het nog 15 minuten.
Haal de pan uit de oven en zet deze op een rooster. De pan is erg heet. Als het brood gaar is, klinkt het hol als je op de onderkant klopt. Zo niet, plaats dan nog even zonder pan terug in de oven. Laat het brood afkoelen op een rooster.
Voor het beste snijresultaat is het belangrijk om je brood helemaal af te laten koelen, dit duurt ongeveer vier uur.
Snijden en bewaren
Bewaar het afgekoelde brood in de papieren broodzak en in een broodtrommel. Zo blijft het brood vers. Met een scherp broodmes kun je de dag na het bakken het brood het mooiste in dunne plakjes snijden. Je kunt het in plakjes invriezen of bewaren in de zip Lock bag, het brood blijft zeker vier dagen vers.
Opwarmen
Omdat er geen conserveringsmiddelen en/of broodverbeteraars zijn toegevoegd. raad ik je aan om het brood even kort te verwarmen in bijvoorbeeld een broodrooster, hete pan of in een voorverwarmde oven als het uit de vriezer komt . Het brood wordt zo weer lekker vers. Geniet ervan!